در شرایطی که گفتوگوها درباره آتشبس جنگ غزه در هفتههای اخیر با شکست مواجه شده و نگرانی از بالا گرفتن تنش میان لبنان و اسرائیل تشدید شده، شیخ نعیم قاسم، معاون دبیرکل حزبالله لبنان اعلام کرده که تنها راه برای آرامش در مرز لبنان و اسرائیل، «آتشبس کامل در غزه» است.
شیخ نعیم قاسم به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «اگر آتشبس در غزه برقرار شود، حزبالله بدون هیچ بحثی حملاتش را متوقف میکند.»
او افزود که مشارکت حزبالله در جنگ اسرائیل و حماس بهعنوان یک «جبهه حمایتی» برای متحدش، حماس، بوده است و «اگر جنگ متوقف شود، این حمایت نظامی دیگر لزومی نخواهد داشت».
معاون دبیرکل گروه شبهنظامی حزبالله لبنان در عین حال گفت که اگر اسرائیل عملیات نظامی را بدون توافق رسمی آتشبس و عقبنشینی کامل از غزه کاهش دهد، درگیری مرزی لبنان و اسرائیل تنها کمی کاهش خواهد یافت.
قاسم گفت: «اکنون نمیتوانیم پاسخ دهیم که اگر آنچه در غزه اتفاق میافتد، آمیزهای بین آتشبس یا نبود آتشبس و جنگ یا توقف آن باشد، ما چگونه واکنش نشان خواهیم داد؛ زیرا شکل، نتایج و آثار آن را نمیدانیم.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پس از تهاجم گروه حماس به اسرائیل در روز هفتم اکتبر و متعاقب آن آغاز جنگ غزه از سوی اسرائیل، حملات حزبالله لبنان به شمال اسرائیل هم آغاز شد. حزبالله در ۹ ماه گذشته تقریبا هر روز به مناطق مرزی اسرائیل با لبنان حمله کرده و تلآویو هم به این تهاجم پاسخ داده است.
ادامه جنگ غزه و به نتیجه نرسیدن مذاکرات میان اسرائیل و حماس برای آتشبس و آزادی گروگانها، نگرانیهای جهانی از تشدید تنش در جبهه لبنان و اسرائیل را افزایش داده است.
درگیریهای اخیر میان اسرائیل و حزبالله تاکنون دهها هزار نفر را در دو طرف مرز آواره کرده است. در شمال اسرائیل، ۱۶ سرباز و ۱۱ غیرنظامی کشته شده و در لبنان، بیش از ۴۵۰ نفرــعمدتا جنگجو و همچنین دهها غیرنظامیــ جان باختهاند.
حماس خواستار پایان جنگ در غزه و نه صرفا توقف عملیات نظامی اسرائیل است، در حالی که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، میگوید تا زمانی که به اهدافش در نابودی تواناییهای نظامی و حکومتی حماس نرسد، به جنگ ادامه خواهد داد.
ماه گذشته ارتش اسرائیل اعلام کرد که در صورت دست نیافتن به راهحل دیپلماتیک برای درگیریهای جاری، حمله به لبنان را در نظر خواهد گرفت. تلآویو هشدار داده است که در صورت وقوع جنگ، صحنههای ویرانگری که در غزه دیده میشود، در لبنان نیز تکرار خواهد شد. با این حال برخی مقامهای اسرائیلی گفتهاند که به دنبال راهحل دیپلماتیک برای این مناقشهاند و امیدوارند از جنگ اجتناب شود.
در سوی دیگر، حزبالله که بسیار قدرتمندتر از حماس است، تهدید کرده است با زرادخانه وسیعی از راکتها و موشکها که در اختیار دارد، میتوانند به هر نقطه از اسرائیل حمله کنند.
شیخ نعیم قاسم در مصاحبه اخیر گفت که فکر نمیکند اسرائیل در حال حاضر توانایی یا تصمیمی برای راهاندازی یک جنگ تمامعیار با حزبالله داشته باشد. او هشدار داد که حتی اگر اسرائیل عملیات محدودی در لبنان انجام دهد، نباید انتظار داشته باشد که جنگ محدود باقی بماند.
نعیم تصریح کرد: «اسرائیل میتواند تصمیم بگیرد که چه میخواهد: جنگ محدود، جنگ کامل یا جنگ جزئی؛ اما پاسخ ما لزوما با تصمیم اسرائیل منطبق نیست. اگر اسرائیل جنگ راه بیندازد، دیگر بر گستره آن یا اینکه چه کسی واردش میشود، کنترلی نخواهد داشت.»
به نظر میرسد که این گفتهها اشارهای آشکار به دخالت متحدان حزبالله در منطقه و «محور مقاومت» تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران است. گروههای مسلح در عراق، سوریه، یمن و خود ایران ممکن است در صورت وقوع یک جنگ تمامعیار در لبنان، وارد این مناقشه شوند؛ جنگی که ممکن است قویترین متحد اسرائیل یعنی ایالات متحده را نیز درگیر کند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس پیشتر نوشته بود که دیپلماتهای فعلی و سابق آمریکا و اروپا میگویند که با در نظر گرفتن مذاکرات متوقفشده آتشبس در جنگ غزه، مقامهای ایالات متحده و چند کشور دیگر به حزبالله درباره مقابله با قدرت نظامی اسرائیل هشدار داده و گفتهاند که در صورت وقوع جنگ، نباید برای مهار رهبران اسرائیل به آنها امید داشته باشند.
مقامهای کاخ سفید حزبالله را در تشدید تنشها مقصر دانسته و گفتهاند که از حق اسرائیل برای دفاع از خود حمایت میکنند. با وجود این، دولت بایدن به اسرائیلیها گوشزد کرده است که گشودن جبهه دوم به نفع آنها نیست.
همزمان با تشدید تنشها، روز شنبه نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که اگر اسرائیل به لبنان حملهای تمامعیار انجام دهد، یک «جنگ ویرانکننده» رخ خواهد داد. در مقابل، ییسرائیل کاتز، وزیر خارجه اسرائیل، گفت که کشورش با «توان کامل» علیه حزبالله حرکت خواهد کرد، مگر اینکه حملات را متوقف کنند.